Снимка mu-sofia.bgДа се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и

...
Снимка mu-sofia.bgДа се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и
Коментари Харесай

АЕЖ към прокуратурата за обвиненията срещу проф. Стоименова: Мракобесие е да обвиняваш експерт заради изразено становище

Снимка  mu-sofia.bg

Да се упрекват специалисти поради изразени мнения е мракобесие и директно опонира на участието на България в европейското семейство, тъй като демонстрира отчетливо недоумение на обстоятелството, че демокрацията действа с помощта на свободните и самостоятелни медии.

Това се споделя в мнение на Асоциацията на европейските публицисти - България по поповод обвиняванията против проф. Асена Стоименова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

Ето и цялостният текст на мнението:

Асоциацията на европейските публицисти - България показва възмущението си и сигнализира, че за първи път формален представител на професионална колегия /проф. Асена Стоименова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз/ е  упрекнат за присъединяване си в изявленията, т.е. поради медийни изяви, в които тя изнася информация от неоспорим публичен интерес, а точно - вероятни проблеми в снабдяването с избрани лекарства в изискванията на пандемия и усложнения в производството и доставките.

Според прокуратурата проф. Стоименова е упрекната поради нейни “твърдения, будещи неоснователна паника у жителите ”. Както посочихме в предишна наша позиция, член 326 от Наказателния кодекс няма сходен обсег и това прави обвиняването най-малкото неиздържано от законова позиция. 

Прави усещане, че прокуратурата се пробва да употребява този текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неразбираеми критерии да преследва критици на властта. Всеки, който уточни какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия претекст - “буди неоснователна паника ” у жителите. 

Абсолютно неприемливо е и налагането на гаранция в подобен голям размер от 20 000 лева Подобни ограничения поради изявление по експертна тематика по съществото си имат наказателен темперамент и целят “да санкционират ” този, който се е осмелил да изкаже личното си мнение, което може да се разминава с главната властова линия. Те имат “смразяващ резултат ” освен към специалистите, които в бъдеще могат да изкажат рецензия, само че и към публицистите и медиите. 

Във връзка с обвиняването против проф. Стоименова, прокуратурата е провела и разпити на публицисти от няколко медии. Част от разпитваните споделиха пред нас, че са били  питани дали диалогът с проф. Стоименова е породил паника у тях. Като публицисти, можем да кажем, че в съвсем всички случаи ние търсим специалисти за тяхното мнение по избран проблем от социална значителност. Много от интервютата, които вършим, изнасят притеснителни данни в разнообразни сфери на публичния живот - това е и смисълът им - да се подхващат съответните превантивни ограничения.

Напомняме, че фактът, че се намираме в изключително състояние, не лимитира всички права на жителите. Например свободата на мисълта е право, което не може да бъде ограничавано при никакви условия, а правото на изложение на мнение може да бъде ограничавано единствено на законово съображение и в случай че съществува законна причина това да се случи. 

Ограничаването на свободата на изложение на мнение не е ефикасна мярка и въобще няма отношение към прекъсването на разпространяването на заразно заболяване. Затова сега такова ограничение е неприемливо и в случай че българските управляващи го позволен, това би могло да докара до редица каузи в национални съдилища и в Европейския съд по правата на индивида. И би имало доста неприятен резултат върху интернационалния облик на страната.

Неслучайно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си от 31 март 2020 г. предупреди, че  изключителните ограничения не могат да бъдат за сметка на интернационалните контракти и зачитането на фундаменталните правила и права. Тя сподели, че “демокрацията не може да действа без свободни и самостоятелни медии ”. 

Преследването на специалисти и на хора, изнасящи информация в медиите за действителни проблеми, е цензура и основава условия за автоцензура. То ни връща по едно и също време към 1984 на Оруел и към 1986 година на Чернобил и дейностите на тогавашната комунистическа власт за скриване на истината от популацията - дейности, довели до големи вреди за живота и здравето на милиони.

Затова се обръщаме директно към основния прокурор  Иван Гешев и го призоваваме обществено да даде пояснения за всички случаи, в които прокуратурата употребява член 326 от Наказателния кодекс поради медийни изяви. Смятаме, че в случай че държи на тези обвинявания, Гешев би трябвало да се ангажира с вдишване на персонална отговорност, ако производствата завършат с оправдателни присъди.

Напомняме на прокуратурата, че вместо да упреква хора поради медийните им изяви, би могла да постави повече старания за откриване на същински закононарушения - като побоя над журналиста Слави Ангелов. След няколко дни ще се навърши месец от ужасяващото закононарушение в центъра на София, а към момента нито причинителите, нито поръчителят са разкрити и арестувани.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР